fbpx
Heb je een vraag? Bel nu met Monique op 085-4019820

Botox tegen Tandenknarsen

Kramp in je kaken, hoofdpijn en zware slijtage aan je tanden. Tandenknarsen is niet alleen vervelend, het is ook erg slecht voor je gebit. Gelukkig kunnen wij bij Cosmetic Clinics jou van je bruxisme afhelpen door botox tegen tandenknarsen in te zetten.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen, kaakklemmen of knarsetanden, ofwel bruxisme, is een aandoening waarbij de kaken met kracht over elkaar heen schuiven of klemmen. Het knarsen of klemmen gebeurt vooral ‘s nachts in de oppervlakkige slaap, maar kan ook overdag voorkomen. Deze aandoening komt op alle leeftijden voor. Echter hebben kinderen vaker last van bruxisme, al verdwijnt het bij kinderen vaak spontaan, bij volwassene is dit veelal niet het geval.

Is tandenknarsen slecht voor je?

Tandenknarsen is erg slecht voor je. Doordat de tanden over elkaar heen knarsen treedt slijtage op aan voornamelijk het glazuur, maar tanden kunnen er zelfs van (af)breken. Naast de schade aan het gebit kan knarsetanden ook zorgen voor hoofd- en kaakpijn. Doordat de kaakspier bij iemand die ‘s nachts tandenknarst constant op spanning staat, treedt kramp op in deze spier. Daarbij zorgt de constante klemming van de kaken mogelijk voor hoofdpijn. Gelukkig kun je botox tegen tandenknarsen inzetten om van deze schadelijke gewoonte af te komen.

Gratis vrijblijvend advies

Ben je nieuwsgierig of een behandeling tegen hangende mondhoeken iets voor jou is? Maak dan nu gratis, en natuurlijk geheel vrijblijvend, online een afspraak.

Oorzaak tandenknarsen

Er zijn veel mogelijke veroorzakers van tandenknarsen en knijpen met de kaakspieren (ook wel bruxisme genoemd). Tegenwoordig wordt de mentale gezondheid gezien als grootste veroorzaker hiervan. Stress, spanning en angsten zijn factoren die de grootste rol spelen bij de mate waarin men hier last van heeft. Als je gestrest bent, maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan. Als zich daadwerkelijk een gevaarlijke situatie voordoet zijn die stresshormonen een perfecte manier om het lichaam extra energie te geven om dan adequaat te kunnen handelen. Als je slaapt heb je hier echter weinig aan omdat je lichaam dan in een rusttoestand verkeerd. Impulsen en onrust van de dag kunnen in de nacht echter wel omgezet worden in spanning in de kaak- en kauwspieren waardoor sommige mensen gaan tandenknarsen. Pijn in tanden en kiezen evenals pijn in de kaakkopjes en zelfs hoofdpijn kunnen hierdoor getriggerd worden. De tanden en kiezen slijten hier zelfs overmatig door.

Andere oorzaken kunnen zijn; alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen en drugs zoals bijvoorbeeld XTC.

Wat te doen tegen tandenknarsen?

Omdat de directe veroorzaker van het knarsen van de tanden moeilijk te bepalen is, is het lastig om direct zelf iets te doen aan bruxisme. Als je veel last hebt van tandenknarsen kan het helpen om je levensstijl aan te passen. Bijvoorbeeld het minder nuttigen van alcohol- en cafeïnehoudende dranken, maar de hoeveelheid stress die je in het dagelijks leven ervaart verminderen kan er ook voor zorgen dat het probleem zichzelf oplost.

Bij sommige mensen, hoeveel zij ook geprobeerd hebben, kan het zijn dat het tandenknarsen niet ophoudt. Deze mensen krijgen van de tandarts vaak een knarsbitje. Dit bitje beschermt de tanden tegen de nadelige gevolgen van het knarsen, maar verhelpt het probleem helaas niet.
Indien eventuele oorzaken zelf niet weggenomen kunnen worden kan BOTOX goed helpen om de sterkste kaakspieren (de musculus masseter) wat minder krachtig te maken zodat de druk op kiezen en tanden afneemt en de kaakkopjes minder druk te verwerken krijgen. Het is botox tegen tandenknarsen is een eenvoudige en snelle behandeling.

Vraag jij je af wat te doen tegen tandenknarsen? Bij Cosmetic Clinics kunnen wij iets doen aan jouw bruxisme! Plan een gratis intakegesprek met een van onze artsen om te bespreken wat wij voor jou kunnen doen!

Onze behandelaars

Ontmoet de specialisten van Cosmetic Clinics

De artsen van Cosmetic Clinics zijn specialisten in hun vakgebied. Marieke en Eefke hebben beide een achtergrond als huisarts, Nicolette als fertiliteitsarts. Door welke specialist je ook behandeld wordt bij Cosmetic Clinics, een ding is zeker: zij halen alles uit de kast om jou te laten stralen.

Voordat je je laat behandelen door een cosmetisch arts, wil je natuurlijk weten dat je in goede handen bent. Dat zit bij ons wel goed.

Onze behandelaars

Ontmoet de specialisten van Cosmetic Clinics

De artsen van Cosmetic Clinics zijn specialisten in hun vakgebied. Van plastisch chirurg en cosmetisch arts tot huidtherapeut en consulent: zij halen alles uit de kast om jou te laten stralen. Voordat je je laat behandelen door een cosmetisch arts, wil je natuurlijk weten dat je in goede handen bent. Dat zit bij ons wel goed. Hier lees je waarom.

Botox tegen tandenknarsen

De botox behandeling tegen tandenknarsen is eenvoudig en snel. De behandeling zelf duurt slechts 5 tot 10 minuten. De cosmetisch arts van Cosmetic Clinics zal door middel van een heel klein naaldje spierverslapper (botox) in de kauwspier injecteren. Door de botox wordt de signaaloverdracht tussen de zenuw en de spier tijdelijk verstoord waardoor de spier zich niet meer overmatig kan samenspannen. Doordat er minder spanning in deze spier is, zal het tandenknarsen verminderen en in het gunstigste geval zelfs geheel stoppen.

Botox wordt met regelmaat ingezet tegen tandenknarsen omdat het zeer effectief is bij het bestrijden van de klachten. Als een verandering in jouw levensstijl het tandenknarsen niet doet afnemen, kan een botox behandeling de uitkomst bieden.

Liever persoonlijk advies?

Laat je vraag hier achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Pijn / Verdoving

Niet tot nauwelijks

Merk

Bocouture

Tijd

20 minuten

Werking

3 tot 6 maanden

Resultaten botox tegen tandenknarsen

Het resultaat van een botox behandeling tegen tandenknarsen is een verslapte kauwspier waardoor de kaak weer tot rust kan komen. De resultaten zijn niet direct zichtbaar, over het algemeen zijn de resultaten optimaal merkbaar na 14 dagen.
De werking van botox is tijdelijk omdat het stofje wordt afgebroken door het lichaam. Hoe lang jij profijt hebt van een botox behandeling tegen tandenknarsen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe heftig je tandenknarst, maar gemiddeld zijn de effecten 3 tot 6 maanden merkbaar.

Doordat bij bruxisme de kaak/kauwspieren ook vaak overmatig dik worden (door het knijpen wordt immers de spier getraind en dus dikker) helpt een behandeling ook om de contour van het gezicht slanker te krijgen (twee vliegen in één klap).

Als de botox behandeling is uitgewerkt, kun je gewoon terugkomen bij Cosmetic Clinics voor een vervolgbehandeling. Een botox behandeling is veilig te herhalen. Het herhalen van de behandeling heeft ook nog een ander voordeel; doordat de spier in verslapte toestand ook niet kan groeien, blijven de effecten steeds langer merkbaar. De spier wordt simpelweg steeds slapper.

Kosten botox behandeling tegen tandenknarsen

De kosten van een botox behandeling tegen tandenknarsen vind je hieronder en een volledig overzicht van onze tarieven vind je hier.

Als je een dergelijke behandeling wilt ondergaan, vraag je je wellicht af of dit vergoed wordt. Helaas wordt over het algemeen een botox behandeling tegen tandenknarsen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Als je zeker wil weten of je in aanmerking komt voor vergoeding, kun je het best je zorgverzekeraar raadplegen.

Veelgestelde vragen

Tandenknarsen, bruxisme in de tandheelkunde genoemd, is een aandoening waarbij de tanden ruw over elkaar schuren of klemmen. Dit gebeurd vaak in de slaap, maar kan ook overdag gebeuren.

Het veranderen van je levensstijl kan voldoende zijn om van tandenknarsen af te komen. Stress speelt een belangrijke rol bij de mate waarin iemand tandenknarst, dus het reduceren van stress kan positieve invloed hebben. Ook jouw cafeïne en alcohol consumptie verminderen kan helpen.

Ja zeker! Het werkt zelfs heel effectief. Doordat botox de signaal overdracht tussen de zenuw en de spier die verantwoordelijk is voor het knarsen verstoort, kan de spier zich niet meer overmatig samenspannen waardoor de kaak tot rust komt en het tandenknarsen verminderd.

Ondanks dat een botox behandeling tegen tandenknarsen de spieren laat ontspannen, zal het geen invloed hebben op je vermogen om voedsel te kauwen of op je spraak.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

* verplicht veld
                                                             

Monique Kuiper

Monique voltooide in 2007 haar opleiding tot schoonheidsspecialiste en heeft ruim 13 jaar haar eigen schoonheidssalon in Putten gehad.

Werkte daarvoor als secretaresse, zowel medisch als in het bedrijfsleven. Dienstverlening zit in de genen van deze geboren en getogen Rotterdamse!

Kwam in contact met Cosmetic Clinics toen ze na lang nadenken, veel aarzelingen en ruime research had besloten in de salon haar klanten behandelingen met injectables te willen aanbieden.

De samenwerking met Cosmetic Clinics beviel haar zo goed, dat ze na korte tijd ook binnen de kliniek haar steentje ging bijdragen aan de groei van dit jonge bedrijf. Nu is Monique “kliniekmanager” van Cosmetic Clinics, en als zodanig geeft ze richting, ondersteunt ze de artsen en is ze de verbindende schakel tussen behandellocaties en kliniek.

Melinda Aupers

Melinda volgde een meerjaren opleiding tot managementassistent en maakte zich daarnaast een aantal voor haar vak relevante, nuttige en efficiënte digitale vaardigheden eigen.

Werkte jarenlang als productieassistent bij een filmproductiemaatschappij alvorens de stap te maken naar office manager. Werkt sinds 2014 op eigen kracht omdat die mate van zelfstandigheid en flexibiliteit goed bij haar past en potentiële opdrachtgevers aanspreekt. Kwam via een van haar klanten in contact met Cosmetic Clinics, waar ze haar administratieve en organisatorische ei goed kwijt kan. 

Voelt zich, als people person, aangesproken door het thema dat Cosmetic Clinics drijft: mensen helpen zich beter in hun vel te voelen. Vindt het daarnaast heel prettig om deel uit te maken van een betrokken team en van de dynamische werkomgeving die een cosmetische kliniek met zich meebrengt.

Nicolette Vermeulen

‘Een enthousiaste en tevreden klant maakt mij blij’.

Nicolette behaalde haar artsdiploma aan de Universiteit Utrecht in 1993. Ze is een enthousiaste arts met vele jaren ervaring in de gezondheidszorg.

Zij werkt al bijna 20 jaar als fertiliteitsarts, en communicatie met de patiënt in combinatie met praktische vaardigheden is wat voor haar het artsenvak elke dag weer verrassend en mooi maakt.

Cosmetische geneeskunde heeft al lange tijd haar belangstelling en daarom besloot zij de stap te maken. 
Nicolette is cosmetisch arts KNMG. 

Zij heeft sindsdien veel trainingen gevolgd op het gebied van injectables en heeft ook enige tijd in haar eigen praktijk gewerkt. Wat ze daar echter miste was het contact en de kennisuitwisseling met collega’s. 

Bij het team van Cosmetic Clinics voelde ze zich direct prettig en ze is enthousiast over de werkwijze van deze kliniek met aandacht voor de klant en het streven naar een natuurlijk frisse uitstraling.

Geen productiewerk maar cliënten in de spiegel laten kijken en laten vertellen wat ze daar graag willen zien.

Voor Cosmetic Clinics doet Nicolette botox, fillers, Profhilo en kleine chirurgie.

Nicolette werkt op de locaties Amersfoort, Emmeloord,  Hoofddorp. 

BIG-registratie 09041521401

Marieke van Hemert

Marieke van Hemert behaalde haar artsdiploma aan de Universiteit van Leiden in 2008. Daarnaast is zij sinds 2011 huisarts. Tijdens haar studie en haar werk heeft ze zich altijd geïnteresseerd voor de kleine chirurgische verrichtingen. Zo heeft ze tijdens haar studie ervaring opgedaan binnen de plastische chirurgie. In haar huidige praktijk is de Marieke de vraagbaak op dit gebied.

Voor Cosmetic Clinics doet Marieke de ooglidcorrecties, kinliposucties en andere chirurgische verrichtingen naast botox, fillers en Profhilo.

Marieke werkt op de locaties Amersfoort, Deventer, Dronten en Huissen. 

BIG-registratie 69909802601

Eefke Carey

Eefke behaalde haar artsdiploma aan de Universiteit van Rotterdam (Erasmus) in 1999. Na een aantal praktijkjaren in Spijkenisse en Hoogvliet werkt zij sinds 2003 als huisarts in Lelystad.

Al voor haar specialisatie tot huisarts deed zij veel ervaring op in huidproblematiek/kleine chirurgie en bouwde dit verder uit in de cosmetische geneeskunde, o.a. door het volgen van verschillende trainingen in het werken met fillers, botox, peelings en overige huidverbeteringen.

Het luisteren naar de wensen van cliënten en het streven naar een fraai natuurlijk resultaat, waarbij met een minimum aan ingrepen de natuurlijke schoonheid maximaal wordt benadrukt, staat centraal in haar werkwijze.

Haar verbondenheid aan Cosmetic Clinics geeft Eefke de gelegenheid haar twee passies (huisarts en cosmetisch arts) te combineren, en een bijdrage te leveren aan het toegankelijk maken van het volledige scala aan behandelingen voor het gehele lichaam voor een zo breed mogelijk publiek.

Voor Cosmetic Clinics doet Eefke botox, fillers, skinboosters, Profhilo en kleine chirurgie.

Daarnaast is Eefke ook verantwoordelijk voor de opleidingen van de artsen binnen de kliniek.

Eefke werkt op de locaties Amersfoort, Dronten en Lelystad.

BIG-registratie 79048588301